کار آفرینی و ایجاد کسب و کار خانوادگی با پرورش اردک در یک نگاه


اردک در یک نگاه *

بَت (بَط) و مرغابی (که شاید همان «مرغِ آبی» صحیح تر باشد) از خانواده پرندگان تخم‌گذار هستند که ظاهراً بیشتر درآب (هم در آب دریا و هم آب شیرین) زندگی می‌کنند و پرهای چربی دارند تا با تماس به آب، پرها خیس نشده تا پس از خارج شدن از آب، سنگین نشوند. اردک، نوک ‌پهن و با بدن کشیده و پاهای کوتاه است که باعث می‌شود بدنش نزدیکِ زمین قرارگیرد. حرارت طبیعی بدن اردک ۷/۴۰ درجه سانتی‌گراد و تعداد نبض آن به طور متوسط ۳۱۲ دفعه دردقیقه و تعداد تنفسش ۱۶ – ۲۸ بار دردقیقه است. سرِ بزرگ و قطر منقار آن در بالا و پایین کم است. منقار در محل اتصال به سرنازک‌ تر از قسمت آزاد است؛ از این‌رو تقریباً به صورت یک بیلچه درآمده‌ است. زبان اردک قوی و عضلانی است و غدد چشائی فراوانی دارد که به ‌وسیله آنها می‌تواند تا اندازه‌ای طعم مواد غذائی را حس کند. گردن اردک کوتاه و قطر آن متوسط است. پرها، تمام بدن اردک‌ها را پوشانده و غشای ضخیمی را در روی پوست تشکیل می‌دهد.

جایگاه اردک

اردک از حیواناتی به شمار می‌رود که علاقه زیادی به آب دارد و بسیاری گمان می‌کنند که زندگی در خشکی برای حیوان با لذت و رضایت همراه نیست. ولی باید دانست که برخلاف تصور، تجربه نشان داده‌است که اردک خیلی زود به تغییر محیط و وضع موجود عادت کرده و به آسانی قادر است کمبود آب و دریاچه و امثال آن را با مراتع و علف زارهای سبز و خرم جبران نموده و حتا پرورش به طریقه بسته را به نحوی که در مورد سایر طیور اهلی جریان دارد به آسانی و خوبی تحمل نماید.
گفته می شود؛ در مورد ساختمان جایگاه و لانه اردک ها شرایط و اصولی که برای مرغداری‌ها باید در نظر گرفته می شود، عیناً جهت لانه‌های اردک قابل اجرا می‌باشد. منتهی باید در نظر داشت، چون اردک ها عادت دارند تمام مدت شب و روز را در هوای آزاد زندگی کنند و دائماً در حال حرکت و فعالیت باشند، لذا باید سعی شود تا حد امکان محوطه‌های محصور و وسیع و بزرگی را در جلوی هر لانه برای اردک ها اختصاص داد که حیوانات بتوانند در مواقع لزوم از جایگاه‌های خود خارج شده ودر آن قسمت به جست‌وخیز بپردازند.


تغذیه اردک

برخلاف سایر انواع طیور اهلی، جوجه اردک ها از همان ساعات اولیه ی خروج از تخم، علاقه ی عجیبی به خوردن غذا از خود نشان می‌دهند و معمولاً در چنین هنگامی بهتر است از خوراک‌هایی که در آب وجود دارد یا مواد غذایی که منشأ حیوانی دارند برای تغذیه ی جوجه استفاده شود. ولی چنانچه این کار مقدور نباشد می‌توان روزی پنج الی شش بار مقداری آرد سبوس و پودر شیر و آرد مواد علوفه‌ای را به صورت خمیر درآورده و دراختیار جوجه‌ها قرار داد. رشد جوجه اردک نسبت به سایر طیور اهلی کم و بیش سریع تر است و اگر غذا به میزان کافی و متعادل دراختیار حیوان گذاشته شود، حیوان رشد عجیبی خواهد کرد. تغذیه حیوان از دو هفتگی به بعد تدریجاً کم شده و در سن سه تا چهار هفتگی تعداد دفعات غذا به دو بار در روز تقلیل می‌یابد.

ارزش غذایی گوشت اردک **

گوشت اردک یکی از مطلوب ترین انواع گوشت ها در میان ماکیان می باشد. این گوشت منبع غنی پروتئین هاست و چربی و کلسترول نسبتا بالایی دارد، به خصوص اگر با پوست خورده شود.
گوشت اردک حاوی 7/35 درصد اسید چرب اشباع و7/13 درصد اسید چرب غیر اشباع می باشد و نقطه ذوب چربی گوشت اردک 14 درجه سانتی گراد و بسیار پایین تر از دمای بدن انسان است (نقطه ذوب چربی گوشت گاو و مرغ به ترتیب 45 و 37 درجه سانتی گراد می باشد که در مورد چربی گاو، بسیار بالاتر از دمای بدن است)، بنابراین گوشت اردک به آسانی متابولیزه می شود و باعث ایجاد مشکل چاقی نمی شود.


بعضی مواد مغذی موجود در گوشت اردک

آهن (که می تواند منبع خوب آهن برای خانم ها باشد) ویتامین A (که این ویتامین کمک به حفظ سلامتی چشم و موکوس دهان کرده و موجب جلوگیری از حمله ویروس ها به بدن می شود. گوشت اردک 3 تا 10 برابر بیشتر از سایر گوشت ها حاوی ویتامین A می باشد) ویتامین B1 (کمبود ویتامین B1 می تواند باعث از دست دادن اشتها، خستگی، بی خوابی و .. شود و حتی می تواند بر خلق و خو تاثیر گذارد. گوشت اردک منبع خیلی خوبی از این ویتامین است) ویتامین B12ا (این ویتامین به حفظ پوست، ناخن و سلامتی مو و نیز متابولیسم چربی کمک می کند) ویتامین B3(این گوشت منبع عالی نیاسین می باشد. 100 گرم از گوشت 50 درصد نیاز روزانه بدن به نیاسین را تامین می کند. این ویتامین نقش حیاتی در متابولیسم چربی در بدن ایفا می کند و همچنین بر کاهش کلسترول خون اثر می گذارد. نیاسین به کاهش LDL پلاسما کمک می کند LDL می تواند سبب اکسیداسیون پلاک ها در خون شود که با افزایش خطر بیماری های قلبی در ارتباط است. نیاسین از فرآیند های ژنتیکی نیز حمایت می کند و دریافت ناکافی آن از طریق رژیم غذایی می تواند باعث آسیب DNA شود. نیاسین به پایدار ماندن قند خون و منظم کردن متابولیسم انسولین کمک می کند. پس گوشت اردک یک انتخاب خوب برای مبتلایان به دیابت است).

کارآفرینی و ایجاد کسب وکار خانوادگی با پرورش اردک

از آنجایی که پرورش اردک یکی از محصولات و خدمات پایه و اصلی شرکت تعاونی یاوران توسعه صنعت سبز به شماره ثبت 1022 و در راستای توسعه ی صنعت گردشگری کشاورزی (اگروتوریسم) و دقیق تر آن؛ ویلا+کشاورزی اگروپارس در سطح کشور و یکی از مجموعه های گروه اگروپارس می باشد،
و از طرفی برحسب ضرورت تولید و تامین پروتئین حیوانی و اشتغال آفرینی مولد در سطح کشور، پرورش اردک در اغلب مناطق و موقعیت ها توجیه اقتصادی دارد،
و همچنین مساله بسیار مهم بازاریابی و خرید و فروش اردک، که متاسفانه اغلب تولیدکنندگان خرد و کلان با آن دست و پنجه نرم می کنند،
اگر قصد یک کار جدی و تخصصی همراه با خانواده خود را دارید، شما هم می توانید به شیوه های مختلف مورد حمایت مجموعه « اردکسرا » (ordaksara) واقع شوید تا از خدمات مشترک المنافع همدیگر بهره مند شویم.

* اقتباس : از دانشنامه آزاد ویکی‌پدیا
** منبع تبيان توسط میترا امیری

تماس با کارشناس مربوطه


021-56337307